Teema 3: Vertaisvalmennus

Kuvaus: 

Vertaisvalmennus on toimintatapa, jossa hiljattain samassa tilanteessa olleet opiskelijat tukevat toisiaan opiskelujen menestyksekkäässä läpiviemisessä (esim. toisen vuoden opiskelijat uusien opiskelijoiden tukena). He eivät neuvo valmennettaviaan, vaan kysyvät hyviä kysymyksiä, kertovat kokemuksiaan ja tukevat valmennettaviaan löytämään itselle parhaita ratkaisuja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Vertaisvalmentajien tehtävään koulutetaan sekä opiskelijoita että opettajia. Opettajat ovat samalla viivalla opiskelijavalmentajien kanssa ja heidän ensisijainen tehtävänsä on tukea opiskelijavalmentajia vertaisvalmennustuokioiden suunnittelussa. Vertaisvalmentajiksi valitaan opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan tehtävässä. Toimintatapa sopii sekä lukioihin että ammatilliseen koulutukseen.

Vertaisvalmennus perustuu kohtaamiseen, vuorovaikutukseen ja kuuntelun harjaannuttamiseen. Vertaisvalmentajat koulutetaan tehtäväänsä toiminnallisessa koulutuksessa, jossa suunnitellaan yhdessä varsinaisen valmennuksen teemoja ja rakennetta. Koulutuksen rinnalla lähdetään toteuttamaan valmennusta käytännössä.

Toimintatapaa voi soveltaa monella tapaa. Esimerkiksi lukiossa vertaisvalmennus toteutettiin koko lukuvuoden mittaisena vapaavalintaisena kurssina. Ammatillisen koulutuksen puolella kokeiltiin puolestaan lyhytkestoisempaa, ensimmäiseen työssäoppimiseen lähtöä helpottavaa vertaisvalmennusta.
 

Lataa maksuton vertaisvalmennusmateriaali käyttöösi täältä

Resurssit: 
Vähintään yhden motivoituneen opettajan/ opon työpanosta. Työpanos muodostuu seuraavista: - Vertaisvalmennuksen tarpeen ja kohdennuksen pohtiminen - Vertaisvalmentamisesta kiinnostuneiden opiskelijoiden löytäminen - Vertaisvalmennukseen osallistuvan opiskeluryhmän löytäminen - Vertaisvalmentajien tukeminen valmennustehtävässä
Juurtuminen/kehittämisideat: 
https://kansalaisfoorumi.fi/julkaisu/vertaisvalmennus-toisella-asteella/ Opas toimii itsenäisenä materiaalina, mutta oppilaitokset voivat myös tilata Kansalaisfoorumilta vertaisvalmennuskoulutusta.
Yhteystiedot: 
minna.lepisto@kansalaisfoorumi.fi
Olemme pyydettäessä valmiit esittelemään käytäntöä koulutuksissa ja seminaareissa: 
Kyllä
up
43 tykkäystä.

Ajankohtaista

Tarvitsetko apua?

Löydät meidät myös

Go to top