Ohjeet

Arjen arkin menetelmäpankki on tarkoitettu opiskeluhyvinvoinnin suunnittelun ja toteutuksen tueksi ammatillisessa koulutuksessa. Menetelmäpankkiin on koottu hyviä käytäntöjä, joilla voidaan edistää hyvinvointia oppimisympäristöissä.

Arjen arkki -menetelmäpankista voi etsiä ideoita ja poimia käyttöön hyviä käytäntöjä sekä tallentaa sinne omia hyviä käytäntöjä tai hankkeita. Menetelmäpankissa on myös mahdollista arvioida suositella tykkäämällä käytännöistä ja kommentoida niitä. 

Pikalinkit ohjeistuksen eri osioihin:

Tiedon haku sivustolta

Menetelmäpankista voi hakea hyviä käytäntöjä avainsanoilla sekä käytäntöjen tai hankkeiden nimillä. Sivuston vasemmassa laidassa on myös avainsanapilvi, josta klikkaamalla löydät avainsanoihin liittyviä käytäntöjä ja hankkeita. Voit myös hyvä käytäntö- tai hankelistauksissa järjestellä käytäntöjä tai hankkeita aakkosjärjestyksen, avainsanojen tai suositusten mukaan otsikoita klikkaamalla.

Oman tunnuksen luominen

Hankkeen ja käytännön lisääminen menetelmäpankkiin edellyttää käyttäjätunnuksen luomista. Rekisteröitynyt ja palveluun kirjautunut käyttäjä voi lisätä menetelmäpankkiin hankkeita ja hyviä käytäntöjä sekä käydä kommentoimassa niitä. Käyttäjän omalla sivulla pääset muokkaamaan tietojasi sekä lisäämään hankkeita ja hyviä käytäntöjä.

Tunnukset menetelmäpankkiin pääsee luomaan täältä: http://arjenarkki.fi/user/register

Tunnusten luomisen jälkeen voit kirjautua tunnuksilla menetelmäpankkiin ja käyttäjän oma sivu löytyy kirjautuneille käyttäjille menetelmäpankin etusivun oikeasta yläkulmasta.

Hankkeen lisääminen menetelmäpankkiin

 1. Kirjaudu sisään omilla tunnuksillasi
 2. Mene sivuston oikeasta ylälaidasta omalle sivulle
 3. Valitse Luo sisältöä Luo uusi hanke
 4. Nimeä hanke ja lisää sille avainsanat (menetelmäpankki osaa myös ehdottaa avainsanoja, kun kirjoitat ensimmäisen kirjaimen) sekä toteutusaika
 5. Tämän jälkeen voit kuvata hankkeen. Kuvaukselle on asetettu merkkimäärärajoitus (2048).
 6. Hankkeen kuvauksen jälkeen voit lisätä hankkeelle nettisivuja kolme kappaletta. Ensin tulee nimi nettisivulle ja sen jälkeen nettisivun osoite.
 7. Lisää hankkeelle tämän jälkeen myös yhteystiedot sekä mahdollisia lisätietoja
 8. Lopuksi ”Liitteet” -kohdassa voit lisätä hankkeelle liitteitä, kuten kuvia, kuvauksia, hankkeen esitteen jne.
 9. Tallenna hanke sivun alalaidasta
 10. Hanke lähtee tämän jälkeen hyväksyttäväksi SAKU ry:n. Voit tarkkailla sen tilaa omilta sivuilta. Kun hanke on hyväksytty, se ilmestyy sivuille ja voit alkaa lisäämään sille hyviä käytäntöjä.

Hankkeen ylläpitäjä hyväksyy hankkeeseen liitettävät hyvät käytännöt. Hyväksyminen tapahtuu seuraavasti:

 1. Mene omalle sivulle
 2. Kohdasta ”Työn alla/Odottaa hyväksyntää” löydät hyväksymistä odottavat käytännöt
 3. ”Move to Täydennettävä” -painikkeella voit lähettää täydennyspyynnön käytännön kirjoittajalle. 
 4. ”Move to Hyväksytty” -painikkeella hyvän käytännön tila vaihtuu hyväksytyksi ja on menetelmäpankissa julkinen.

Hyvän käytännön lisääminen menetelmäpankkiin

 1. Kirjaudu sisään omilla tunnuksilla 
 2. Mene sivuston oikeasta ylälaidasta omalle sivulle
 3. Valitse Luo sisältöä - Luo uusi hyvä käytäntö
 4. Nimeä hyvä käytäntö ja lisää sille avainsanat. Ohjelma ehdottaa olemassa olevia avainsanoja, kun kirjoitat sanan alun.
 5. Valitse hyvän käytännöt tyyppi (koulutus, materiaali/julkaisu/opas vai menetelmä/toimintatapa)
 6. Tämän jälkeen voit kuvata hyvän käytännön. Kuvaukselle on asetettu merkkimäärärajoitus (2048).
 7. Käytännön kuvauksen jälkeen voit lisätä käytännölle nettisivuja kolme kappaletta. Ensin tulee nimi nettisivulle ja sen jälkeen nettisivun osoite.
 8. Kuvaa hyvän käytännön vaatimat resurssit (taloudelliset, henkilöstöresurssit, aikaresurssit?)
 9. Kuvaa hyvän käytännön juurtumista käytäntöön: Miten se on teille käytössä? Voit myös kuvata tähän kehittämisideoitasi käytännölle.
 10. Lisää käytännölle tämän jälkeen myös yhteystiedot sekä mahdollisia lisätietoja
 11. Lopuksi ”Liitteet” -kohdassa voit lisätä hyvälle käytännölle liitteitä, kuten kuvia, julkaisuja, kuvauksia jne. 
 12. Liitä hyvä käytäntö halutessasi johonkin hankkeeseen. Jos hanke on kuvattu menetelmäpankkiin, menetelmäpankki osaa ehdottaa sinulle oikeaan hankkeeseen yhdistämistä, kun lisäät "Liitetty hankkeeseen" -kenttään alkukirjaimet hankkeen nimestä. Valitse oikea hanke.
 13. Tallenna hyvä käytäntö sivun alalaidasta.
 14. Hanke lähtee tämän jälkeen hyväksyttäväksi hankkeen ylläpitäjälle. Myös SAKU ry:n sivuston ylläpitäjä voi tarvittaessa hyväksyä käytännön. Voit tarkkailla käytännön tilaa omilta sivuilta. Kun hyvä käytäntö on hyväksytty, se ilmestyy sivuille. 
 15. Täydennettäväksi lähetetty hyvä käytäntö tulee näkyviin omilla sivuilla ”työn alla” -kohtaan, jolloin voit muokata sitä ja lähettää sen uudelleen hyväksyttäväksi.

Lisätietoa ja tukea

SAKU ry:n Arjen arkki -palvelutoiminnan tavoitteena on kehittää ja levittää hyvinvoinnin edistämisen malleja ammatillisessa koulutuksessa. Yhteistyötä tehdään koulutuksen järjestäjien, asiantuntijaorganisaatioiden sekä järjestöjen kanssa.

Tarjottavia palveluita ovat mm.:

 • hankekumppanuus
 • hyvien käytäntöjen levittäminen valtakunnallisesti
 • koulutus- ja tukipalvelut
 • seminaarit ja muut tapahtumat
 • Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät
  • Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät (aiemmin Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät) kokoavat ammatillisen koulutuksen henkilöstöä laaja-alaisesti yhteen pohtimaan opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä aiheita. Päivien ohjelmaan kuuluvat mm. asiantuntijoiden alustukset, työpajat, ja hyvinvointitori. 
 • Helavalkeat-foorumi
  • Alkukesästä järjestettävä Helavalkeat-foorumi kokoaa yhteen hyvinvointiverkoston järjestöväkeä. Helavalkeilla jaetaan tietoa ajankohtaisista ammatillisen koulutuksen asioista ja edistetään järjestöjen yhteistyömahdollisuuksia.

Tiedustelut Arjen arkki -tiimiltä

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry
Mustanlahdenkatu 3-7 E
33210 Tampere
   sakury@sakury.net
Go to top