Uutisarkki Kesäkuu 2018

Digitalisaatio ammatillisessa koulutuksessa

Opetushallituksen DIGAM (Digitalisaatio ammatillisessa koulutuksessa) -tutkimuksessa selvitettiin, miten digitalisaatio vaikuttaa oppimiseen ja osaamisen kehittymiseen ammatillisessa koulutuksessa. DIGAM-tutkimuksessa tarkastellaan ammatillisen koulutuksen digitalisaation tilaa ja vaikutuksia ammatillisen osaamisen hankkimiseen. Digitalisaation tilaa tarkastellaan erityisesti opetus- ja ohjaushenkilöstön sekä opiskelijoiden näkökulmista. Tutkimuksessa esitetään myös digitalisaatiota edistäviä suosituksia opetushallinnolle ja koulutuksen järjestäjille. Tulosten toivotaan edistävän ammatillisen koulutuksen ja digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämistä.

Zoomi-hanke kouluttaa

Opetushallituksen ja SAKU ry:n toteuttama Zoomi – sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi -hanke järjestää syksyn 2018 aikana neljä alueellista koulutusta teemalla ”Urapolkujen tukeminen ja moniammatillisen yhteistyön mahdollisuudet opiskelijan ohjauksessa”. Koulutukset ovat saman sisältöisiä, mutta alustajat ja hyvien käytäntöjen esittelijät ovat osin alueellisia. Koulutustilaisuuksien aamupäivät sisältävät teeman käsittelyä uuden ammatillisen koulutuksen kontekstissa. Iltapäivällä tutustutaan alueella kehitettyihin sujuvia siirtymiä tukeviin käytäntöihin.

Ammatillinen koulutuksen järjestäjä, ilmoittaudu Hyvinvointivirtaa-viikolle!

Hyvinvointivirtaa-viikko järjestetään taas syksyllä viikolla 40. Viime syksynä mukana oli jopa 114 oppilaitosta tai toimipistettä! Hyvinvointivirtaa-viikko on hyvä tapa nostaa esiin oppilaitoksen arjessa hyvinvoinnin merkitystä. Teemapäivän järjestäminenon hyvinvointityön voimannäyttö. Tapahtuman rakentamisessa hyödynnetään oman oppilaitoksen osaamista, otetaan suunnitteluun ja toteukseen mukaan sekä opiskelijoiden että henkilökunnan osaamista ja yhteistyökumppaneiden tarjoamia toiminnallisia kokonaisuuksia. Tämän vuoden teemaviikon teemana on Hyvät tavat.

Hyvinvointivirtaa-viikolle osallistuvan ammatillisen koulutuksen järjestäjän tulee ilmoittautua 12.6. mennessä tästä linkistä. SAKU ry:lle esitetyistä vierailupyynnöistä huomioidaan valinnassa ilmoittautumispäivämäärään mennessä tapahtumansa varmistaneet. Ilmoittautumalla varmistaa myös sen, että saa SAKU ry:n toimistolta postitse tukimateriaalia teemaviikon toteuttamiseen.

Ammatillisille koulutuksen järjestäjille tarjoaa tukea ja ideoita SAKU ry:n lisäksi mm. Yeesi, EHYT ry, Nyyti ry, Rikosuhripäivystys RIKU, Liikenneturva, Kirkkohallitus, Syöpäjärjestöt, OSKU ry, SAKKI ry ja Väestöliitto. SAKU ry:n verkkosivuille on koottu vinkkejä, millaista tukea Hyvinvointivirtaa-viikolle osallistuvat koulutuksen järjestäjät voivat organisaatioilta tiedustella.

Ammattitaidon ”personal trainer” Matti Laine esittäytyy!

Työturvallisuus- ja työyhteisötaidot ovat keskeinen osa ammattitaitoa. Työterveyslaitoksen koordinoimassa Combo-hankkeessa on toteutettu neljä nuorten työelämätaitoja käsittelevää videota, jotka ovat suunnattu ensisijaisesti toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille ja opettajille. Videoissa seikkailee ammattitaidon ”personal trainer” Matti Laine, joka antaa vinkkejä mm. työturvallisuuteen sekä hyvän työilmapiirin rakentamiseen.

Videoiden toteutuksesta on vastannut ryhmä Tampereen seudun ammattiopiston media-assistenttiopiskelijoita yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa.

Fressiksen teema-alueita on täydennetty Alkoholi- ja Mieli-teemoilla

Fressis kertoo alkoholin terveyshaitoista ja kannustaa nuoria pohtimaan kriittisesti suhtautumistaan alkoholiin. Alkoholiin liittyvät tietosisällöt on toteutettu yhteystyössä Ehyt ry:n kanssa. Tietosisältöjen lisäksi Fressiksestä löytyy mm. monta uutta testiä, joissa voi testata tietämystään alkoholiin liittyvissä aiheissa. KlikkaaTietopankkiin ja Alkoholikanavalle.

Mieli-kanavassaan Fressis haluaa tukea positiivista mielenterveyttä ja vahvistaa nuorten mielenterveystaitoja osana terveellisiä elintapoja ja hyvinvointia. Mieli-teemaan liittyvät tietosisällöt on toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran ja Yeesi ry:n kanssa. Klikkaa Tietopankkiin ja Mieli-kanavalle.

Kesäkumikampanja alkaa - tämän vuoden Kesäkumibiisi ja tiedote on julkaistu

Kesäkumikampanja toteutetaan yhdessä YleX:n, Suomen Punaisen ristin, Väestöliiton, Syöpäjärjestöjen ja Sotilaskotiliiton kanssa. Fressis on vahvasti kampanjassa mukana. Fressiksestä tulee löytymään mm. uutuutena Naimamaisteritesti digitaalisena versiona sekä HPV-aiheinen tietotesti, joka tulee tiistaina Fressis.fi Seksi-kanavalle. Järjestöjen työntekijät kiertävät YleX:n mukana kesän tapahtumissa kampanjoimassa Kesäkumia. Syöpäjärjestöt myös jakaa/toimittaa kesäkumeja paikallisyhdistyksille ja muille verkostoille kesän aikana.

Fressis kampanjoi nuorille auringolta suojautumisesta

Kampanjaviestiä välittävät kolme nuorten suosiossa olevaa tubettajaa. Lisäksi Fressiksessä voi testata oman aurinkokäyttäytymisensä Millainen auringosta nautiskelija olet -testillä sekä lukea lisätietoa teemasta. Tubettaja Ilonan aurinkosuojavinkit Fressiksen Youtube-kanavalla . Testaa, millainen auringosta nautiskelija olet -testi löytyy myös Fressiksestä. Kampanjaa voi seurata myös Fressiksestä etusivulta www.fressis.fi ja aurinko-kanavasta.

Kuukauden nosto

Osaamismatka ammattilaisuuteen kasvamisesta -konsepti on neljästä tapaamisesta muodostuva kokonaisuus, jossa ammatillisen koulutuksen opiskelijat työstävät suhdettaan opiskelemaansa alaan ja sen kytkeytymistä omiin tulevaisuudensuunnitelmiinsa. Osaamismatkan tarkoituksena on kannustaa opiskelijaa aktiivisin, opiskelijalle soveltuvin menetelmin tunnistamaan ja dokumentoimaan omaa osaamistaan, lisätä työelämätaitoja ja tarjota paikka vertaisoppimiselle.

Tämä hyvä käytäntö on kerätty osana Zoomi - Sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi -hanketta (ESR).

- - - - - - - - -
Tiedotteita ja uutisvinkkejä Uutisarkkiin voi lähettää osoitteella: toimitus@arjenarkki.fi.
Seuraava Uutisarkki julkaistaan viikolla 33. Mukavaa kesää!
- - - - - - - - -

Ajankohtaista

Julkaisu on käännetty nyt myös ruotsiksi.
Helavalkeat-kohtaaminen on tarkoitettu ammatillisten oppilaitosten kanssa y

Tarvitsetko apua?

Löydät meidät myös

Go to top