Uutisarkki Syyskuu 2018

Hyvinvoinnin vuosikello

SAKU on koonnut ammatillisten koulutuksen järjestäjien hyvinvointityön tueksi pohjan hyvinvoinnin vuosikellolle. Hyvinvoinnin vuosikelloon on sisällytetty Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoon kuuluvien organisaatioiden tapahtumia, toimintoja ja teemapäiviä sekä -viikkoja sekä jätetty tilaa myös oppilaitosten oman toiminnan kuvaamiselle. Yhteinen vuosikellopohja koottiin koulutuksen järjestäjien toiveesta SAKU ry:n Hyvinvoiva amis -kehittämisryhmän työnä. Kehittämisryhmään kuuluvien koulutuksen järjestäjien vinkit ja ideat löytyvät nyt vuosikellosta samalla kun vuosikello tuo myös näkyväksi kaiken sen toiminnan, mitä Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkosto tarjoaa oppilaitosten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Hyvinvoinnin vuosikello on sähköinen työkalu, jossa vuosikellon pystyy räätälöimään koulutuksen järjestäjän omien tarpeiden mukaiseksi. Oikeasta sarakkeesta voi valita kelloon valtakunnallisia tapahtumia ja teemapäiviä ja vasempaan sarakkeeseen kirjata oppilaitoksen omaa toimintaa. Valtakunnallisista toiminnoista löytää lisätietoa (ja materiaalia) klikkaamalla toiminnon nimeä. Kun vuosikellon lataa sivun lopussa pdf-muodossa, näytölle ilmestyy oman oppilaitoksen näköinen hyvinvoinnin vuosikello!

Helsingin yliopiston Let’s Move It –hankkeen kaikki materiaalit viimein saatavilla! 

Juuri julkaistun materiaalipankin kautta (www.letsmoveit.fi) jaetaan maksutta parhaat vinkit aktiivisen oppilaitoskulttuurin luomiseen. Hankkeessa tuotetut liikunnanedistämisen ja istumisen vähentämisen materiaalit on todettu hyödyllisiksi.  Työpajoihin kenttäkoevaiheessa osallistuneista opettajista 87% toivoi Let's Move It -keinojen sisällyttämistä jo opettajakoulutukseen. 

Kaikki harjoitukset ja ideat perustuvat sekä käyttäytymistieteelliseen että terveystieteelliseen tutkimustietoon, oppilaitosten arjessa toimiviksi todettuihin menetelmiin sekä vaikuttavuustutkimuksen tuloksiin. Sivulta löytyy valmista materiaalia niin opiskelijoille suunnattuihin aktivoiviin keskusteluharjoituksiin kuin myös materiaalia opettajille ja muulle henkilöstölle suunnattuihin istumisen vähentämisen työpajojen pitämiseen.

Liikkuva amis -verkkosivulta ideoita liikkeen lisäämiseen!

SAKU ry:n Liikkuva amis -verkkosivut on päivitetty. Sivustolle on lisätty työkaluja ja materiaaleja -osio heti sivuston alkuun, josta löytää kättä pidempää ja työkaluja liikkeen lisäämiseen. Materiaaleihin on päivitetty mm. Liikkuva amis -työkalupakki sekä lisätty Liikkuva amis -ideakartoitukset eli henkilöstön ja opiskelijoiden kyselyt avuksi liikkeen lisäämisen suunnittelutyöhön. Tutustu myös siihen, mitä on SAKU ry:n liikuttajatutorkoulutus! Näiden lisäksi sivustolta löytyy uutena myös ideat ja vinkit -osio, joihin kerätään kuvina esimerkkejä eri koulutuksen järjestäjien toteuttamista ideoista liikkeen lisäämiseksi.

Tilaa maksuton Fressis-lehti 2018

Fressis-lehti kertoo tupakka- ja nikotiinituotteisiin, ruokaan, liikkumiseen, arkirytmiin, terveelliseen aurinkokäyttäytymiseen, seksuaaliterveyteen, alkoholiin ja mielen hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Lehti on suunnattu yläkouluikäisten nuorten lisäksi erityisesti ammattikouluikäisille nuorille.

Lehti on hyödynnettävissä muun muassa erilaisissa tilaisuuksissa, kun kohtaatte nuoria tai nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Ohjeistuksia sekä ideoita lehden hyödyntämiseen osana terveyskasvatusta ja -ohjausta löydät Fressiksen verkkosivuiltaLehteä voi tilata maksutta lisää osoitteesta terveysmateriaalit@cancer.fi

Ilmoittaudu Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäiville!

Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät järjestetään  20.-21.11.2018 Tampereella, Tampere-talossa. Päiville voi nyt ilmoittautua. Ohjelma, osallistumismaksut ja ilmoittautumislinkki löytyvät Arjen arkin tapahtumakalenterista.

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun -päätösseminaari

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoiman Jatkoväylä-hankkeen päätösseminaarissa 27.11.2018 julkaistaan valtakunnalliset suositukset ammatillisen toisen asteen ja ammattikorkeakoulun välistä siirtymää tukevien opintojen ja palveluiden toteuttamiseen. Ilmoittautuminen 31.10.2018 mennessä tästä linkistä.

Hyviä käytäntöjä koulutuspolkujen siirtymävaiheisiin

ZOOMI-hanke järjestää hankkeissa kehitettyjen hyvien käytäntöjen esittely- ja arviointitilaisuuksia. Tapahtumissa esitellään päivän aikana 5-6 hanketoiminnan tuloksena syntynyttä käytäntöä, jotka liittyvät sujuvien siirtymien tukemiseen. Tilaisuudet ovat avoimia ja toimivat hankkeille tulosten levittämisen mahdollisuutena. Tilaisuuksissa myös arvioidaan hyvät käytännöt Arjen arkki -arviointimallin mukaisesti.

Arjen arkin uutiskirje ja GDPR

EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR) tuli voimaan 25. toukokuuta 2018. SAKU ry käsittelee henkilötietoja sen sääntöjen mukaisesti. Henkilötietojen käsittelyn periaatteet on kirjattu uuden asetuksen mukaiseen tietosuojaselosteeseen, joka löytyy verkkosivuiltamme

Tämän uutiskirjeen vastaanottajina ovat uutiskirjeen aktiiviset tilaajat sekä Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkoston tiedotusta tilanneet henkilöt. Jos et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjettämme, voit perua uutiskirjeen klikkaamalla tämän viestin alareunassa olevaa ” Unsubscribe from this newsletter” -linkkiä.

Kuukauden nosto

Yksilöllisyyttä opintopoluille -hankkeessa laadittiin osaamispasseja vastaamaan reformin tuomiin haasteisiin (mm. nopeampi valmistuminen, uudet tavat toteuttaa opetusta, yksilöllisyys ja joustavuus). Osaamispassit mahdollistavat uudenlaisen pedagogiikan ja toteuttamistavan ammatillisessa koulutuksessa.

Tämä hyvä käytäntö on kerätty osana Zoomi - Sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi -hanketta (ESR).

- - - - - - - - -
Tiedotteita ja uutisvinkkejä Uutisarkkiin voi lähettää osoitteella: toimitus@arjenarkki.fi.
Seuraava Uutisarkki julkaistaan lokakuun toisella viikolla.
- - - - - - - - -

Ajankohtaista

Julkaisu on käännetty nyt myös ruotsiksi.
Helavalkeat-kohtaaminen on tarkoitettu ammatillisten oppilaitosten kanssa y

Tarvitsetko apua?

Löydät meidät myös

Go to top