VirtuaaliVartti

Virheviesti

Arjen arkki -sivuston uudistamisprosessi on käynnistynyt.

Arjen arkki -sivusto (arjenarkki.fi) on lukittu kehitystoimia varten. Kaiken uuden sisällön ja käyttäjätilien luominen sekä olemassa olevien muokkaaminen sivustolla on estetty 1.12.2020 alkaen. Uuden sisällön lisäykset ja sisältöön liittyvät muokkaukset pääsee tekemään tammikuussa 2021 uudella Hyvinvoiva amis -sivustolla.

Hyvinvoiva amis -sivusto (hyvinvoivaamis.fi) aukeaa tammikuussa 2021. Sivusto julkaistaan ensin beta-versiona, mutta tästä huolimatta suurimman osan sivuston ominaisuuksista tulisi toimia ongelmitta. Vastaavasti suurin osa nykyisen Arjen arkki -sivuston sisällöstä siirretään uudelle sivustolle, mukaanlukien sivuston sisällön ja materiaalien lisäksi myös mm. käyttäjätilit.

Kuvaus: 

VirtuaaliVartti on ammatillisten oppilaitosten uusi vuorovaikutteinen ja helppokäyttöinen opinto-ohjauksen palvelu perusasteen opinto-ohjaajille ja oppilaille. VirtuaaliVartissa ammatillinen opinto-ohjaaja kertoo videoneuvottelussa ajan tasalla olevaa tietoa reaaliajassa esimerkiksi ammatillisen oppilaitoksen koulutusaloista ja yhteishausta. Oppilaat voivat esittää kysymyksiä opiskelusta ammatillisessa oppilaitoksessa. Menetelmää kehittämässä ovat olleet Oulun seudun ammattiopisto, Ammattiopisto Luovi, Oulun Diakoniaopisto ja Oulun Palvelualan Opisto.

VirtuaaliVartti on opinto-ohjauksen palvelu ammatillisten oppilaitosten ja peruskoulujen väliseen yhteistyöhön. VirtuaaliVartilla tuetaan perusasteen oppilaita tekemään itselle oikeita koulutusvalintoja, jolloin ammatillisen koulutuksen keskeyttäminen vähenee ja läpäisy paranee. VirtuaaliVartilla voi tutustuttaa oppilaita jo seitsemännestä luokasta lähtien ammatilliseen koulutukseen. VirtuaaliVartista hyötyvät ensisijaisesti perusasteen oppilaat, kun he kuulevat monipuolisesti ammatillisten oppilaitosten koulutusaloista ja saavat vastauksia itseään askarruttaviin opiskeluun liittyviin kysymyksiin.

VirtuaaliVartti järjestetään perusasteen opinto-ohjauksen tunneilla, jolloin myös perusasteen opinto-ohjaajan ammatillisen koulutuksen tuntemus paranee ja hän pysyy ajan tasalla ammatillisen koulutuksen uudistuksista. VirtuaaliVartti säästää ammatillisen opinto-ohjaajan työaikaa verrattuna siihen, jos hänen pitäisi matkustaa kauemmaksikin kertomaan ammatillisesta koulutuksesta perusasteen opinto-ohjauksen tunneille. Näin ollen ammatillisella opinto-ohjaajalla on enemmän aikaa ohjata ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoita.

Resurssit: 
VirtuaaliVartin voi järjestää esimerkiksi Lyncilla tai Adobe Connect:lla (AC). Ohjelma tulee hankkia, jos sitä ei entuudestaan oppilaitoksessa ole käytössä. Perusasteen puolella ei tarvitse ostaa AC:ta, vaan videoneuvotteluun pääsee Internetistä. VirtuaaliVarttia varten tarvitaan molemmissa päissä sekä ammatillisessa oppilaitoksessa että peruskoulussa tietokone, Internetyhteys, kaiuttimet ja kamera. Peruskoulussa on hyvä olla myös tykki, jotta opiskelijat näkevät valkokankaalta ammatillisen opinto-ohjaajan. Ammatillisella opinto-ohjaajalla voi olla Headset-kuulokkeet. Pelkällä kannettavalla tietokoneellakin VirtuaaliVartin voi pitää. AC:n käyttöohjeita löytyy Internetistä, mutta opinto-ohjaajille voi kirjoittaa tiivistetyn ohjeen mm. AC:sta. VirtuaaliVartin kokeilemiselle perusasteen opinto-ohjaajan kanssa kannattaa varata aikaa ennen varsinaisen VirtuaaliVartin järjestämistä, jotta tekniikka toimii moitteettomasti. VirtuaaliVartti venyy yleensä oppitunnin kestoiseksi, vaikka nimessä vartti mainitaankin.
Juurtuminen/kehittämisideat: 
VirtuaaliVarttia varten tarvitaan innostuneita opinto-ohjaajia. Ensimmäisillä kerroilla saattaa tukena tarvita IT-henkilöä, sillä teknisiä ongelmia voi ilmetä. VirtuaaliVartin teknisistä ja pedagogisista ratkaisuista kannattaa järjestää koulutusta. Ammatillisten opinto-ohjaajien tulee olla aktiivisia markkinoidessa palvelua perusasteelle. VirtuaaliVartin aikana on hyvä kiinnittää huomiota mm.: - ammatillisen opinto-ohjaajan selän takana näkyvään näkymään; oppilaitoksen oma Roll-up on hyvä tausta - kameran asetteluun; kuulijoille välitettävä tunne, että ammatillinen opinto-ohjaaja puhuu suoraan heille. Ammatillisen opinto-ohjaajan tulee siis katsoa suoraan kameraan. - ajankäyttöön; kannattaa jättää aikaa myös kysymyksille. Oppilaille voi myös antaa ennakkotehtävän, johon he etsivät ammatillisen opinto-ohjaajan puheesta vastauksen. Opiskelijat eivät aina keksi kysymyksiä VirtuaaliVartin aikana, mutta he jatkavat keskustelua VirtuaaliVartin jälkeen.
Yhteystiedot: 
Oulun seudun ammattiopisto, Anna-Mari Saarela, anna-mari.saarela@osao.fi, p. 040 6618 123
Olemme pyydettäessä valmiit esittelemään käytäntöä koulutuksissa ja seminaareissa: 
Kyllä
up
731 tykkäystä.

Lisätietoa ja tukea

SAKU ry:n Arjen arkki -palvelutoiminnan tavoitteena on kehittää ja levittää hyvinvoinnin edistämisen malleja ammatillisessa koulutuksessa. Yhteistyötä tehdään koulutuksen järjestäjien, asiantuntijaorganisaatioiden sekä järjestöjen kanssa.

Tarjottavia palveluita ovat mm.:

  • hankekumppanuus
  • hyvien käytäntöjen levittäminen valtakunnallisesti
  • koulutus- ja tukipalvelut
  • seminaarit ja muut tapahtumat
  • Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät
    • Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät (aiemmin Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät) kokoavat ammatillisen koulutuksen henkilöstöä laaja-alaisesti yhteen pohtimaan opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä aiheita. Päivien ohjelmaan kuuluvat mm. asiantuntijoiden alustukset, työpajat, ja hyvinvointitori. 
  • Helavalkeat-foorumi
    • Alkukesästä järjestettävä Helavalkeat-foorumi kokoaa yhteen hyvinvointiverkoston järjestöväkeä. Helavalkeilla jaetaan tietoa ajankohtaisista ammatillisen koulutuksen asioista ja edistetään järjestöjen yhteistyömahdollisuuksia.

Tiedustelut Arjen arkki -tiimiltä

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry
Mustanlahdenkatu 3-7 E
33210 Tampere
   sakury@sakury.net
Go to top