Hyvinvointipäivä

Virheviesti

Arjen arkki -sivuston uudistamisprosessi on käynnistynyt.

Arjen arkki -sivusto (arjenarkki.fi) on lukittu kehitystoimia varten. Kaiken uuden sisällön ja käyttäjätilien luominen sekä olemassa olevien muokkaaminen sivustolla on estetty 1.12.2020 alkaen. Uuden sisällön lisäykset ja sisältöön liittyvät muokkaukset pääsee tekemään tammikuussa 2021 uudella Hyvinvoiva amis -sivustolla.

Hyvinvoiva amis -sivusto (hyvinvoivaamis.fi) aukeaa 11.1.2021. Sivusto julkaistaan ensin beta-versiona, mutta tästä huolimatta suurimman osan sivuston ominaisuuksista tulisi toimia ongelmitta. Vastaavasti suurin osa nykyisen Arjen arkki -sivuston sisällöstä siirretään uudelle sivustolle, mukaanlukien sivuston sisällön ja materiaalien lisäksi myös mm. käyttäjätilit.

Kuvaus: 
Lapin Urheiluopiston liikuntaneuvoja opiskelijat ja yksi ohjaaja järjestivät SAKK:ssa hyvinvointipäivän yhdessä asuntolaohjaajan kanssa. Teemoina olivat opiskelijoille liikkuvuusharjoitukset, tasapaino, lihaskunto ja kehonkoostumismittaus. Kolme opiskelijaa oli kaksi viikkoa SAKK:ssa topissa ja he järjestivät mm. asuntolaoppilaille liikuntatuokioita, tekivät koululle taukojumppaohjeet ja paljon paljon muuta mukavaa.
Aamupäivä oltiin Inarissa ja iltapäivä Ivalossa. Totesimme aikataulun olevan liian tiukka. 
 
Asuntolaohjaaja järjesti arpajaiset kävijöiden kesken. Lisäksi opiskelijat ja ohjaaja järjestivät henkilöstölle Inarissa UKK kävelytestin ja kehonkoostumismittauksen . Antoivat myöhemmin henkilökohtaiset palautteet ja liikuntaohjeet.
 
Opiskelijoiden osallisuus: Sakk:n opiskelijat eivät mitenkään muuten kuin osallistumalla. Tapahtumaan osallistui 120 ( 170 sakk:ssa opiskelijoita) opiskelijaa.
 
Yhteistyötahot: Lapin Urheiluopisto ja iso kiitos kuuluu SAKU:lle yhteistyöovien avaamisesta. 
 
Resurssit: 
Saamelaisalueen Koulutuskeskuksesta päävastuu oli asuntolaohjaajalla. Opettajien tehtävä oli lähinnä tulla opiskelija ryhmien kanssa paikalle. Mikäli urheilijaopiston opiskelijoita ei olisi ollut, olisi päivä pitänyt organisoida eritavalla ja teemakin olisi ollut eri. Opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella tapahtuma ja varata kaikki tarvittava välineistö paikalle (jumppapatjat,sykemittarit ym.). Asuntolaohjaajalta varsinaiseen tapahtumaan kaksi päivää ja yhteistyökuvioiden ym. järjestelyihin yksipäivä yht. 3 pv. Opiskelijoilta tekemiseen kaksi päivää ja suunnittelua en osaa arvioida. Palkkakustannukset (asuntolaohjaaja) olivat varmasti suurin menoerä. Sakk maksoi kilometrikorvauksen Urheiluopiston porukalle. Roi-Inari-Roi ja tarjosimme ruuat kahtena päivänä koko porukalle. Kustannukset kuuluvat osana opetusta. Buffit ja arpajaispalkinnot.
Juurtuminen/kehittämisideat: 
Oli todella hyvä, että toteuttaja oli ulkopuolinen taho ja kaikki opiskelijat saivat osallistua. Tapahtuma sai suuren suosion ja ohjaajat olivat taitavia nuoria (samanikäisiä). Oli myös hyvä, että henkilöstölle oli erikseen järjestetty teeman mukainen tapahtuma. Buffit SAKUlta oli hyvä idea ja melkein kaikki halusivat laittaa sen heti kaulaan. Ainut huono puoli oli, että aikataulu oli tiukka ja/tai teemoja oli liian paljon. Jouduimme jättämään kehonkoostumismittauksen Ivalon toimipaikkaan mentäessä pois, jotta pysyisimme aikataulussa. Samalla huomasimme, että ei ole välttämättä hyvä idea mitata painoa nuorilta, koska he saattavat muutenkin kamppailla painoindeksin kanssa ylös tai alaspäin.
Yhteystiedot: 
Virpi Valle, virpi.valle@sogsakk.fi Saamelaisalueen koulutuskeskus
Olemme pyydettäessä valmiit esittelemään käytäntöä koulutuksissa ja seminaareissa: 
Kyllä
up
640 tykkäystä.

Lisätietoa ja tukea

SAKU ry:n Arjen arkki -palvelutoiminnan tavoitteena on kehittää ja levittää hyvinvoinnin edistämisen malleja ammatillisessa koulutuksessa. Yhteistyötä tehdään koulutuksen järjestäjien, asiantuntijaorganisaatioiden sekä järjestöjen kanssa.

Tarjottavia palveluita ovat mm.:

  • hankekumppanuus
  • hyvien käytäntöjen levittäminen valtakunnallisesti
  • koulutus- ja tukipalvelut
  • seminaarit ja muut tapahtumat
  • Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät
    • Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät (aiemmin Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät) kokoavat ammatillisen koulutuksen henkilöstöä laaja-alaisesti yhteen pohtimaan opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä aiheita. Päivien ohjelmaan kuuluvat mm. asiantuntijoiden alustukset, työpajat, ja hyvinvointitori. 
  • Helavalkeat-foorumi
    • Alkukesästä järjestettävä Helavalkeat-foorumi kokoaa yhteen hyvinvointiverkoston järjestöväkeä. Helavalkeilla jaetaan tietoa ajankohtaisista ammatillisen koulutuksen asioista ja edistetään järjestöjen yhteistyömahdollisuuksia.

Tiedustelut Arjen arkki -tiimiltä

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry
Mustanlahdenkatu 3-7 E
33210 Tampere
   sakury@sakury.net
Go to top