Tupakointi on ammattiopistoissa arkipäivää kielloista huolimatta

Virheviesti

Arjen arkki -sivuston uudistamisprosessi on käynnistynyt.

Arjen arkki -sivusto (arjenarkki.fi) on lukittu kehitystoimia varten. Kaiken uuden sisällön ja käyttäjätilien luominen sekä olemassa olevien muokkaaminen sivustolla on estetty 1.12.2020 alkaen. Uuden sisällön lisäykset ja sisältöön liittyvät muokkaukset pääsee tekemään tammikuussa 2021 uudella Hyvinvoiva amis -sivustolla.

Hyvinvoiva amis -sivusto (hyvinvoivaamis.fi) aukeaa tammikuussa 2021. Sivusto julkaistaan ensin beta-versiona, mutta tästä huolimatta suurimman osan sivuston ominaisuuksista tulisi toimia ongelmitta. Vastaavasti suurin osa nykyisen Arjen arkki -sivuston sisällöstä siirretään uudelle sivustolle, mukaanlukien sivuston sisällön ja materiaalien lisäksi myös mm. käyttäjätilit.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Hanna Ollila toteaa blogikirjoituksessaan tupakoinnin olevan yhä osa ammattioppilaitosten kulttuuria. Lakisääteisten tupakointikieltojen toimeenpano ei ole onnistunut ammattioppilaitoksissa yhtä hyvin kuin lukioissa.
Työterveyslaitoksen juuri julkaistun Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen -kansallisen strategian arvioinnin mukaan savuttomuuskulttuuri laajenee, mutta siitä huolimatta tupakointi ammatillisissa oppilaitoksissa on yhä yleistä. Ammatilliset oppilaitokset tarvitsivat ryhtiliikettä tupakoinnin suhteen. Nuorten nuuskaaminen koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta -raportin mukaan myös poikien nuuskaaminen on lisääntynyt ja nuorilla sekä terveydenhuollon ammattilaisilla on ristiriitaisia käsityksiä nuuskan terveysvaikutuksista.
 
Vuonna 2010 siirryttiin tupakoinnin täyskieltoon ammattioppilaitosten alueella. Tätä edeltää myös se, että vuonna esimerkiksi 2008 vain kymmenes ammattioppilaitoksista oli kieltänyt tupakoinnin lain mukaisesti.  Kouluterveyskysely osoitti, että vuoden 2010 muutoksen jälkeen opiskelijoiden ja henkilöstön tupakointi oppilaitoksen alueella väheni. Kuitenkin kun tilannetta seurattiin uudelleen vuonna 2013, palattiin oppilaitoksissa jopa lähtötasolle. Hanna Ollila toteaa blogikirjoituksessaan, että ammattioppilaitoksissa otettiin ryhtiliike, mutta tilastojen mukaan se jäi lyhytkestoiseksi. 
 
Hän toteaakin tupakoinnin olevan yhä osa ammatillisten oppilaitosten sosiaalista kulttuuria. Tupakoinnin vähentämiseksi pitäisi keskittää huomio siihen, miten ammatillisten oppilaitosten toimintakulttuuri tukee savuttomuutta ja terveyden edistämistä. Johdonmukaisella toiminnalla savuttomuus saataisiin juurrutettua oppilaitosten arkeen 2-3 vuodessa. Se vain vaatii pitkäjänteistä yrittämistä eikä heti ensimmäisen vuoden jälkeen kannata luovuttaa.
 
 
Go to top